zondag 2 maart 2014

In De Voetsporen Van De Romeinen

Heerlen een stad boordevol Romeinse geschiedenis. Met als hoogtepunt het Thermenmuseum, de restanten van een Romeins badhuis. Er is een museum van gemaakt door een gebouw over de opgegraven fundamenten te zetten. Via een loopbrug over de opgraving heb je goed zicht op de overblijfselen.
Waterbekken

Ik had een primeur toen ik er onlangs was. Vanaf die dag werden de schermen met 3D presentaties in gebruik genomen. Ze laten zien hoe de verschillende ruimtes eruit gezien hebben terwijl je de fundamenten ervan voor je neus ziet liggen. Zo rijzen de muren en komen de originele kleuren tevoorschijn. Het geeft een goed beeld hoe het er 2000 jaar geleden uit heeft gezien. In de ruimte ernaast is een tentoonstelling over hoe het leven er in die tijd uitzag. Zo komt het oude Coriovallum (Romeins Heerlen ) weer een beetje tot leven. Naast het relaxen moest er ook gewerkt worden, o.a. als pottenbakker. Zo is de naam van de oudst bekende inwoner van Coriovallum bewaard gebleven, doordat hij zijn naam op zijn eigen aardewerk schreef: Lucius Ferenius.



Heerlen lag op een kruispunt van belangrijke wegen die de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond. Archeologen hebben het de naam ‘Via Belgica’ gegeven. De site 'Via Belgica Digitalis'geeft de mogelijkheid je nieuwsgierigheid naar het Romeinse leven te bevredigen. Ontmoet de Romeinen in Heerlen en omgeving maar ook over de grens. Zie hoe ze gebruik maakten van het badhuis, proef de smaken van het Romeinse eten in Villa de Proosdij na een wandeling door de Romeinse Hortus, of dwaal door de Katakomben onder Valkenburg, weliswaar zijn de fresco’s nabootsingen van de katakomben in Rome en liggen er geen menselijke resten, toch nemen de ondergrondse gangen en grafkamers je mee terug in de tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten